A fi sau a nu fi vegan?

Girl with Horse

De ce vegan?

De mic copil m-am intrebat de ce trebuie sa sufere un animal pentru ca eu sa traiesc. Conform educatiei primite parintii mi-au spus ca "asa e lasata lumea", explicatie care nu m-a multumit. Anii au trecut, iar aparitia internetului si accesul la informatie mi-a aratat ca se poate trai fara a-i rani pe altii, ba chiar este un mod de viata mult mai sustenabil si mai benefic tuturor.

Veganismul este raspunsul cautat la mai multe intrebari arzatoare zilele acestea. Putem hrani toata populatia planetei daca consumam vegetale, scade automat concentratia de dioxid de carbon deoarece o buna parte din el provine de la animalele din ferme, vom fi mult mai sanatosi gratie vitaminelor, mineralelor si fitonutrientilor de origine vegetala.

Trecerea la veganism

Se poate face brusc (sunt persoane care au facut acest pas de pe o zi pe alta) sau mai incet, progresiv. Din punctul meu de vedere este de dorit o modificare graduala a obiceiurilor alimentare. Se poate incepe cu o masa vegana pe zi, apoi o zi vegana pe saptamana, mai multe zile vegane si tot asa. Aceasta varianta este benefica celor care in mod obisnuit consuma cantitati mari de produse de origine animala. Trecerea graduala ii va ajuta sa incerce noi retete si sa afle exact ce le place si ce nu. De asemenea, va fi de ajutor florei intestinale care trebuie sa se adapteze la noua dieta.

Sa nu uitam apoi ca veganismul nu se reduce la dieta, ci inseamna si incaltaminte, imbracaminte, cosmetice si produse de curatenie obtinute fara cruzime si suferinta. Toate aceste adaptari necesita timp si alte resurse. Aici vei gasi multe informatii care sa te ajute in sectiunea Resurse.