Prajitura cu dovleac si stafide

Reteta asta am gasit-o acum peste 10 ani intr-un supliment al revistei Bucataria de azi cu retete de post din Balcani. Se pare ca este o reteta greceasca. Este mai mult decat delicioasa si are ingredinete minunante: dovleac, portocale, scortisoara, stafide, cuisoare.....


Prajitura nu este foarte aspectuoasa, are un pic de consistenta umeda, dar in mod clar are un gust deosebit. Este o prajitura nelipsita la noi acasa toamna si chiar la inceputul iernii gratie rezervelor de dovleac ras din congelator.


Ingrediente:

-1,5 kg dovleac ras;

-3 portocale ecologice sau netratate;

-300g stafide;

-2 cesti ulei de masline (v-am zis ca-i reteta greceasca, da?)

-3 cesti zahar brut;

-1-2 lingurite scortisoara;

-1/2 lingurita cuisoare macinate;

-faina cat cuprinde (aprox. 9 cesti)


Cum se prepara:

Eu cumpar de obicei dovleac de minim 5 kg. Asta inseamna ca din el rezulta 2 ture de prajitura plus cateva felii bune de dovleac copt. De fapt, de obicei intai prepar dovleacul copt si abia apoi placinta. De ce? Asa pot sa aflu cat de dulce este acel dovleac si daca trebuie sa pun mai mult sau mai putin zahar. De asemenea, in functie soi si vreme dovleacul poate sa lase mai multa sau mai putina zeama la prepararea termica si de aceea ajustez un pic si faina. Nu va speriati, nu pregatim o racheta de lansare, ci o prajitura. Daca o sa va placa gustul si o veti prepara si voi 10 ani, o sa ma intelegeti :).

Pana atunci insa, sa trecem la treaba. Feliile de dovleac le curatam si le dam pe razatoare. Eu folosesc robotul de bucatarie. Se cantareste miezul deja ras, dar nu trebuie cantarit cu mare precizie. De la portocale vom folosi atat zeama, cat si coaja, tocmai de aceea am spus ca ne trebuie fructe a caror coaja nu a fost tratata chimic. Punem intr-un bol suficient de mare dovleacul ras, zeama si coaja de la portocale, stafidele, zaharul, uleiul si condimentele. In functie de gusturile dvs puteti ajustat cantitatea de condimente. Uneori eu mai adaug si un varf de cutit de nucsoara. Amestecam cat putem de bine aceste ingrediente, apoi incepem sa adaugam treptat faina. Trebuie sa obtinem un aluat relativ tare, deoarece la copt dovleacul isi mai lasa zeama. Captusim cu hartie de copt o tava (eu folosesc una cu dimensiunile 45X25 cm), punem aluatul si apoi o punem la copt in cuptorul incins la 180 grade pana trece testul scobitorii, adica aproximativ o ora. Este de preferat sa se raceasca si apoi sa o portionati.


19 views0 comments

Recent Posts

See All