Spanakopita vegana

Relatia familiei mele cu spanacul a fost definitiv schimbata intr-o calatorie in Grecia cand fetele au descoperit spanakopita. Pana atunci, spanacul era prezent destul de rar la masa noastra. Se pare insa ca le-a cucerit felul in care este el combinat in spanakopita.



Cand am trecut la veganism, printre primele retete pe care le-am incercat in varianta fara produse de origine animala, a fost acest preparat minunat. A fost si este un preparat consumat destul de des la noi in familie. Deoarece cantitatea de grasime nu este mare, iar grasimile sunt vegetale, se mananca foarte bine atat calda, cat si rece, chiar si direct din frigider.


In mod traditional, acest fel de mancare se prepara din foi subtiri de placinta, dar eu sunt mereu grabita si caut variante mai usoare de preparare. De asemenea, asa cum se vede, ne place foarte tare umplutura de spanac si tofu, motiv pentru care stratul este mai mult decat generos.


Ingrediente:

- 1 pachet foi de aluat congelat de la Lidl ("Puf Pastry"- pachetul care contine 2 foi de aluat);

- 2 pungi spanac congelat (varianta piure nu este buna);

- 2 pachete tofu natur 180g;

- 2-3 cepe;

- 4-5 graunti de usturoi;

- faina de naut;

- 1 lingura ulei de masline (optional).


Cum se prepara:

Asa cum va imaginati, nu-i musai sa folositi aluatul de la Lidl, insa eu cu acela lucrez si va puteti ajusta singuri cantitatile daca folositi alta marime de tava, alta marime a foii de aluat, etc. Desi se numeste spanakopita si a pornit de la preparatul grecesc, in foarte putine cazuri ce gatesc eu contine numai spanac. Am integrat in umplutura de-a lungul timpului kale, mangold, stevie, leurda...cam toate ierburile ce mi-au iesit in cale. De asemenea, atunci cand sunt disponibile ceapa si usturoiul verde, le folosesc pe acestea.

Intr-un vas ce nu lipeste calim ceapa taiata cubulete, usturoiul feliat mic si ierburile. Eu adaug cate un pic de apa pentru a nu adauga ulei. Voi procedati cum doriti. Recunosc, de cele mai multe ori nici nu apuc sa dezghet spanacul, iar ierburile ce-l completeaza de multe ori le pun fara sa le oparesc. Mai putin kale, care este destul de tare si nu se pregateste termic suficient daca nu o oparesc putin inainte. Dupa ce obtin un amestec aproape fiert, opresc focul si las sa se racoreasca. Potrivesc gustul cu sare, iar apoi, in functie de cat de apos a iesit amestecul adaug faina de naut fara sa mai fierb deoarece intra la cuptor. Adaug apoi tofu marunti grosier cu mana si umplutura este gata!

Intr-o tava cu dimensiunile 35x25 cm tapetata cu hartie de copt asez una dintre foile de aluat si apoi o intind un pic cu degetele desi nu este corect sa facem asta caci stricam "straturile" foietajului. De ce-o fac? Pentru ca tava mea e mai lunga cu aproximativ un centimetru decat aluatul si nu vreau sa folosesc o tava mai mica care ma obliga sa tai o parte din el :) Pun umplutura peste foaie si apoi foaia de deasupra. Punem in cuptorul incins la 180 grade pana se rumeneste bine aluatul. Daca doriti sa se taie frumos, ar trebui sa asteptati sa se raceasca. Voi decideti!

104 views0 comments

Recent Posts

See All